Näkövammainen lapsi päiväkodissa -koulutus 10.2.

Tiistaina 10.2. saimme vierailijaksi yliopistolle Annika Tyynysniemen näkövammaisten keskusliitosta kertomaan meille näkövammaisen lapsen kohtaamisesta päiväkodissa. Paikalla oli 22 innokasta kuulijaa ja pääsimmekin kaikki heti kokeilemaan millaista elämä heikon näön kanssa voi olla. Alussa saimme tehdä erilaisia tehtäviä joko kokonaan sokkona tai erilaiset näköä huonontavat lasit päässä. Oli avartava kokemus huomata, kuinka paljon esimerkiksi värit ja valaistus vaikuttavat siihen pystyykö jotakin tehtävää suorittamaan heikolla näöllä. Oli myös yllättävää, kuinka paljon hyvin erilaisia näkemisen vaikeuksia voi olla, eli etteivät kaikki heikkonäköiset näe läheskään samalla tavalla. Myös näön puuttumisen vaikutus sosiaalisiin suhteisiin tuli huomattua selvästi. Kaverin kanssa jutteleminen oli hankalaa, kun ei voinut näköaistilla varmistua kuunteleeko kukaan, eikä saada palautetta sanattoman viestinnän kautta. Välillä tuli epäilys onko juttukaveri enää edes samassa huoneessa.

20150210_182004   20150210_182302

Kahvitauolla jatkettiin samoissa tunnelmissa, kun kouluttaja rohkaisi meitä kokeilemaan, millaista on syödä sokkolaput silmillä. Rohkeimmat tätä kokeilivatkin, mutta itse pelkäsin liikaa kaatavani kahvit syliin.

Kahvitauon jälkeen kuulimme erilaisia vinkkejä siihen, miten näkövammaista lasta voi huomioida päivähoitoryhmässä. Yllättävä tieto oli myös se, että kaikkia näkemisen vaikeuksia ei välttämättä huomatakaan ihan pienenä vaan voi olla, että päiväkotiryhmässä on heikkonäköinen lapsi kenenkään tietämättä. Esimerkiksi haluttomuus tehdä tarkkoja kynätehtäviä tai katsella kirjoja, saattaa joissakin tapauksissa kertoa näkemisen ongelmista.

20150211_214858

20150211_215136

Koulutus oli mukava ja tarpeellinen, koska tästä aiheesta ei paljon kursseilla puhuta. Konkreettisten vinkkien lisäksi piipahdus heikkonäköisen maailmaan antoivat ajatuksen siitä, mihin asioihin on hyvä kiinnittää huomiota kohdatessaan näkövammaisia lapsia.

-Suvi

 

 

Mainokset

Tekijä: Varkaat

Varkaat on Jyväskylän varhaiskasvatustieteen opiskelijoiden oma ainejärjestö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s