Jokaisella on vähintään yksi hyvä syy äänestää

Kuntavaalit toimitetaan 9.4.2017 jokaisessa Suomen kunnassa. Ennäkkoäänestys järjestetään 29.3-4.4.2017. Kuntavaalivaikuttamisella tarkoitetaan ennen kaikkea äänestämistä näissä vaaleissa. Äänestämällä vaikutat oman asuinkuntasi tulevaisuuden lisäksi omaan elämääsi. Kartoittaessa sopivia ehdokkaita sinun tulee pitää mielessäsi kaksi tärkeää asiaa.

1) Äänestämällä ihmistä, äänestät samalla puoluetta, ja  

2) kaikki ihmiset, jotka eivät äänestä, lisäävät muiden kunnassa asuvien valtaa.

Ensimmäinen kohta on varsin ongelmallinen. Monien keskustelujen pohjalta voin sanoa, että tämä on hyvin yleinen syy jättää äänestämättä. Entä jos oma ehdokas ei pääsekään valtuustoon ja ainoastaan ehdokkaani puolue hyötyy äänestäni? Mikäli sinua askarruttavat nämä kysymykset niin suosittelen sinua kartoittamaan mahdollisen ehdokkaasi puolueen linjauksia kuntavaaleihin puolueen nettisivuilta. Toinen kohta on myöskin hyvin hyvin ongelmallinen erityisesti kuntavaaleissa. Kuntavaalien 2012 äänestysprosentti oli valtakunnallisesti 58.2% mikä on huomattavasti pienempi kuin aikaisemmissa kuntavaaleissa (http://tilastokeskus.fi/til/kvaa/2012/kvaa_2012_2012-10-29_tie_001_fi.html). Mikäli sama meno jatkuu niin pitkässä juoksussa käy niin kuin oheisessa videossa lauletaan.

Äänestämällä tulet vaikuttamaan siihen kuka ja ketkä päättävät oman asuinkuntasi

  • Koulutuksesta ja sen rahoittamisesta
  • työllisyyden ja yrittäjyyden edistämisestä
  • varhaiskasvatuksesta ja päivähoidosta
  • liikunta- ja kulttuurimahdollisuuksista

Saatat edelleen olla skeptinen siitä miksi ihmeessä sinun kannattaa äänestää… Haluankin kertoa sinulle hyviä syitä miksi juuri sinun kannattaisi äänestää.

Kuntavaaleissa äänestämällä vaikutat oman asuinkuntasi tulevaisuuteen. Jyväskylässä ja myös muissakin kunnissa seuraavan neljän vuoden aikana tullaan päättämään jokaisen kunnan tulevaisuuteen vaikuttavista asioista joista meitä korkeakouluopiskelijoita koskettavat ennen kaikkea koulutukseen liittyvät päätökset. Tässä sinulle kolme hyvää syytä äänestää:

Korkeakouluopiskelijat ovat iso osa potentiaalista äänestäjäkuntaa ja pelkästään tämän trendin jatkaminen on erittäin hyvä syy raahautua äänestysuurnille.

Äänestämällä vaikutat itsellesi tärkeiden asioiden kohtaloon. Mieti esimerkiksi kolme itsellesi tärkeää asiaa. Minulle tärkeitä asioita ovat hyvinvointi, liikunta ja harrastusmahdollisuudet. Kaikkiin näihin liittyy politiikka. Ilman poliittista päätöksentekoa tai vaikuttamista näitä asioita on mahdoton edistää. Äänestämällä minulla ja sinulla on oikeus vaatia, että meille tärkeitä asioita edistetään.

Nämä vaalit on tituleerattu nimenomaan koulutusvaaleiksi. Koulutusvaaleilla viitataan SoTe-uudistukseen, jonka myötä koulutukseen liittyvä päätöksenteko nousee suurimpaan rooliin kuntien päätöksenteossa. 

Etkö ole vieläkään vakuuttunut? Se lienee ymmärrettävää sillä ihmisten luottamus poliittiseen päätöksentekoon on kokenut isoja kolauksia viimeisten vuosien aikana. Haluan vastata kolmeen yleisempään väitteeseen, joiden mukaan äänestäminen ei kannata.

Miksi ihmiset eivät äänestä? – Yleisimpien väitteiden kumoaminen ja näihin väitteisiin vastaaminen 

1. Yksittäinen ihminen ei voi vaikuttaa lopputulokseen

Yksittäinen ihminen vaikuttaa aina vaalien lopputulokseen. Aiemmin esitin huomautuksen siitä, että äänestämällä ehdokasta, äänestät aina myös puoluetta. Tästä syystä juuri sinun äänesi päätyy suomalaisessa vaalijärjestelmässä vaikuttamaan lopputulokseen riippumatta siitä pääseekö sinun valitsemasi ehdokas kunnanvaltuustoon valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi vai ei.

2. En tiedä ketä äänestäisin

Olen kuullut monien ystävieni, tuttavieni, sukulaisteni ja jopa omasta suustani tämän väitteen. Muistakaa, että tämä ei missään nimessä saa olla syy olla äänestämättä. Kuntavaaliehdokkaat kampanjoivat Jyväskylässä Kauppakadulla ja muissa kunnissa usein kaupungin pääkaduilla ja keskustassa. En usko, että kadulle jalkautuminen ja ehdokkaiden luokse juttelemaan meneminen veisi sinun ajastasi kovin suurta osaa pois. Mikäli koet, että jalkautuminen ja keskusteleminen ei ole sinua varten niin suosittelen sinulle erilaisten vaalikoneiden täyttämistä. Vaalikoneita löytyy mediasta monia ja suosittelenkin sinulle, että täytät useampia vaalikoneita jotta saat mahdollisimman laajan kuvan siitä kuka ehdokas tai mikä puolue ajaa samoja asioita joita sinä pidät tärkeänä ja arvostat. Seuraava helppo askel on keksiä esimerkiksi kolme itsellesi tärkeää kysymystä oman asuinkuntasi tulevaisuuteen liittyen ja lähestyä mahdollisia ehdokkaitasi heidän Facebook-sivujen kautta lähettämällä viestiä. Näillä keinoilla uskon, että tiedät varmasti ketä haluat äänestää.

3. Minkään puolueen arvot eivät kohtaa omien arvojeni kanssa

Tämä voi olla todellinen ongelma, jonka myös minä itse olen kohdannut äänestyspäätöstä tehdessäni. Puoluevalinnan kohdalla on hyvä pitää mielessä se, että harvoin omat arvosi kohtaavat täysin puolueen arvojen ja isojen linjauksien kanssa. Itse lähestyisin tätä ongelmaa kartoittamalla koko puoluekentän. Olenko vasemmalla, keskellä vai oikealla? Olenko konservatiivi vai liberaali? Kun olen saanut selvyyden tähän kysymykseen niin lähden kartoittamaan mahdollisia ehdokkaita. Ehdokkaita siitä syystä, että äänestät nimenomaan yhtä ihmistä valtuustoon. Kuulostaa ristiriitaiselta aikaisempien vinkkieni kanssa eikö vain? Ei oikeastaan. Kartoitettuasi mahdolliset ehdokkaat niin huomaat todennäköisesti, että ehdokkaat edustavat useita puolueita, mutta osa puolueista on rajautunut pois. Tässä vaiheessa tutustu puolueiden arvomaailmaan ja isoihin linjoihin. Rajaa tässä vaiheessa ne ehdokkaat, jotka edustavat sellaista puoluetta, jonka arvomaailmaa et voi kokonaisuudessaan hyväksyä. Jäljelle jääneet ehdokkaat ovat sinun ehdokkaasi. Viimeisessä vaiheessa sinun täytyy vain valita heistä omasta henkilökohtaisesta mielestäsi paras.

Tärkeintä on, että äänestät

Äänestä, kannusta muita äänestämään ja ole ylpeä siitä, että juuri sinä haluat äänestää. Se on tiivistetysti se mitä haluan juuri sinulle ja teille kaikille sanoa. Sanon sen itsellenikin aamuisin aina siihen ennakkoäänestyspäivään asti, kun itse vaaliuurnille menen. 

Varkaat ry järjestää yhteistyössä muiden kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan opiskelijajärjestöjen kanssa äänestysretken ennakkoäänestämään Jyväskylän yliopiston kirjastolle 4.4. Osallistumalla äänestyretkeen saat alennuskupongin Ravintola Taikuriin.

Linkki Fb-tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/629959640530490/

Haluamme Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestönä nostaa esille lastentarhanopettajaliiton kuntavaalitavoitteet, jotka löytyvät täältä: http://www.lastentarha.fi/cs/ltol/Kuntavaalit%202017

Opettajaopiskelijoina haluamme nostaa esille myös SOOL ry:n kuntavaalitavoitteet joiden toteutumisen arvioiminen ja todellinen yhteydenpito kunnanvaltuustoihin niin opiskelijajärjestöjen kuin SOOL ry:n toimesta on erittäin tärkeää ja konkretisoi vaalitavoitteiden merkityksen myös vaalien jälkeen. https://www.sool.fi/vaikuttaminen/kuntavaalitavoitteet-2017/

Mikäli olet edelleen hukassa kuntavaalivaikuttamisesta tai kuntavaikuttamisesta ylipäänsä niin suosittelen vilkaisemaan tänne: https://www.facebook.com/OpiskelijanJKL/?fref=ts

Runsasta äänestysaktiivisuutta toivoen,

Olli Tamminen
Puheenjohtaja
Varkaat ry  

Mainokset

Tekijä: Varkaat

Varkaat on Jyväskylän varhaiskasvatuksen opiskelijoiden oma ainejärjestö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s