Varhaiskasvatuksen muutoksen tuulet

Alkuvuoden aikana varhaiskasvatus on ollut julkisessa keskustelussa isosti esillä. Jyväskylä päätti perua osallistumisensa kokeiluun 5-vuotiaille suunnatusta maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Jyväskylän sivistyslautakunnan puheenjohtaja Irina Tuokko kommentoi päätöstä Facebookissa seuraavasti: Mielestäni taloudellisesti haastavien vuosien ja talouden tasapainottamiseksi tehtyjen tehostamistoimenpiteiden jälkeen tulee varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kentällä keskittyä nyt parempana aikana perusedellytysten takaamiseen ja korjata vaikeina vuosina tehtyjä heikennyksiä.” Lisätietoja luettavissa YLEn uutisesta.

OAJ ja JUKO kävivät tiukat työehtosopimusneuvottelut ja neuvottelusopimus saatiin maaliin 8.2.2018. Sopimuskausi on voimassa 1.1.2018-31.3.2020. Sopimuskauden aikana lastentarhanopettajien palkat nousevat 3,46%. Lisätietoja neuvottelutuloksesta voi lukea OAJ:n nettisivuilta.

Yliopiston aloituspaikkoja lastentarhanopettajien osalta ollaan nostamassa edelleen kaikissa yliopistoissa, joissa lastentarhanopettajaksi on mahdollista opiskella. Tämän mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön määräaikainen rahoitus kyseiselle koulutukselle. Opiskelupaikkojen lisäämisellä pyritään vastaamaan lastentarhanopettajien kasvavaan tarpeeseen ympäri Suomea – erityisesti pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä tarve päteville lastentarhanopettajille.

Varhaiskasvatuslakia ollaan parhaillaan uudistamassa ja uuden lain pitäisi tulla voimaan 1.8.2018. Lisäksi Facebookissa on perustettu #eileikkirahaa-kansanliike, joka on kerännyt yli 16 000 jäsentä Facebook-ryhmässään. Kansanliike järjesti mielenilmauksen Helsingin Narinkkatorilla 24.3. Kansanliike vaatii lastentarhanopettajille tehtäväkohtaista palkankorotusta työn vaativuuden mukaiselle tasolle. Tasoksi kansanliike on määritellyt 3000€/kk. Monissa kunnissa kerätään tällä hetkellä allekirjoituksia kunta-aloitteisiin, joissa kyseistä tehtäväkohtaista palkankorotusta vaaditaan. Jyväskylän aloitteen pääset lukemaan ja allekirjoittamaan täältä.

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton hallituksen jäsen Aleksi Vehmassalo muistutti mielenilmausta seuranneita, että juhlapuheet eivät enää riitä. Varkaat ry:n hallitus seuraa aktiivisesti varhaiskasvatuksen alan muutoksia ja ottaa uudistuksiin näkyvästi kantaa. Olimme muun muassa kirjoittamassa lausuntoa uudesta varhaiskasvatuslaista yhdessä muiden varhaiskasvatuksen- ja lastentarhanopettajaksi opiskelevien ainejärjestöjen sekä SOOLin kanssa.

Varhaiskasvatuksen lainsäädännön, työehtosopimusten ja julkisen keskustelun muutoksien pyörteessä on vaikea välillä pysyä mukana. Tästä syystä kokosimme teille keskeisimpiä asioita mitä kannattaa ottaa jo opiskelijana ja erityisesti töissä olevana lastentarhanopettajana huomioon.

  • Uuteen varhaiskasvatuslakiin on esitetty, että päiväkodin johtajan kelpoisuusvaatimuksena pitäisi olla kasvatustieteiden maisterin tutkinto. Tämä on hyvä pitää mielessä varsinkin, jos harkitset maisteriopintoihin jatkamista lastentarhanopettajaksi valmistumisen jälkeen.
  • Lastentarhanopettajan suunnitteluaikaa lisättiin 8 prosentista 15 prosenttiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suunnitteluaika pitenee 3,5 tunnista 5 tuntiin viikossa, kun työehtosopimuksen työaikaa koskevat säädökset tulevat voimaan 1.5.2018.
  • Seuraa #eileikkirahaa-kansanliikettä Facebookissa ja instagramissa- näin pysyt mukana kansanliikkeen linjauksista ja tuet lastentarhanopettajien ammatillista rintamaa.
  • Opiskelijamäärät nousevat myös Jyväskylän yliopistossa, ja tämä vaikuttaa väistämättä opetuksemme laatuun. Muista antaa aktiivisesti palautetta joko yliopiston henkilökunnalle tai Varkaiden hallitukselle varhaiskasvatustieteen opintojaksoista!
  • Liity Varkaat ry:n jäseneksi – Pidämme sinut ajantasalla kaikesta mitä sinun tarvitsee tietää varhaiskasvatuksen muutoksen tuulista. Tuemme ja autamme sinua kaikissa opintoihin liittyvissä asioissa. Mikäli sinulle tulee mieleen kysymyksiä opinnoista tai työelämään liittyvistä asioista, älä epäröi ottaa yhteyttä!

 

Hyvää kevättä toivottaen,

Milja Lindholm, hallituksen jäsenistövastaava

Olli Tamminen, hallituksen varajäsen                                                 

Mainokset

Tekijä: Varkaat

Varkaat on Jyväskylän varhaiskasvatustieteen opiskelijoiden oma ainejärjestö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s