VeriRyhmä

Mikä on VeriRyhmä?
VeriRyhmä on yksi keino lisätä verenluovutusta. Yritykset, työpaikat tai vaikkapa ainejärjestöt voivat perustaa oman VeriRyhmän lisätäkseen verenluovutusta. Myös Varkaat ry:llä on oma VeriRyhmä ja siihen kuuluvat automaattisesti kaikki Varkaiden jäsenet, myös Sinä. 

Milloin voin luovuttaa verta VeriRyhmän kautta?
Pyrimme järjestämään yhteisiä verenluovutuskäyntejä oman VeriRyhmämme kanssa n. 2-3 kertaa vuodessa. Näistä käynneistä infotaan aina Varkaiden eri kanavilla. 

Vaikka yhteisiä retkiä järjestetään, voit käydä luovuttamassa verta myös yksin omalla ajallasi Varkaiden VeriRyhmän hyväksi. Tällöin sinun tulee kertoa Veripalvelutoimistolle olevasi Varkaiden VeriRyhmän jäsen. Verenluovutuksesi kirjataan Varkaiden VeriRyhmä -kansioon. Voit kysyä asiasta lisää toimistolta mennessäsi luovuttamaan verta. 

Mistä tiedän sovinko verenluovuttajaksi?
Verenluovuttajan sopivuuteen vaikuttavat monet asiat mm. ikä, terveydentila ja jotkin lääkkeet. Näitä ei kuitenkaan tarvitse muistaa ulkoa vaan voit helposti selvittää, sovitko luovuttajaksi tekemällä SPR:n Sovinko verenluovuttajaksi -testin. 

Luovuttajan sopivuus arvioidaan uudelleen jokaisen verenluovutuskäynnin yhteydessä. Vaikka siis olisit luovuttanut verta ennenkin, sinun tulee tehdä testi aina ennen uutta luovutusta. Mikäli testin tulos jää epäselväksi, lisätietoa voi kysyä aina oman paikkakunnan Veripalvelutoimistolta. 

Arvio omasta sopivuudesta ei jää kuitenkaan omalle vastuulle – sitä ei siis kannata jännittää. Testi antaa sinulle alustavan tiedon siitä, oletko sopiva luovuttajaksi vai et. Samat asiat kuitenkin kysytään myös Veripalvelutoimistolla ennen luovutusta ja terveydenhoitaja tekee lopullisen päätöksen siitä, oletko sopiva luovuttaja vai et. Testin teko säästää aikaa ja turhaa vaivaa mikäli et ole juuri nyt sopiva luovuttajaksi. 

Verenluovuttajaksi sopii kuitenkin hyvin moni ja kriteeristö ei ole mitään tähtitiedettä. Tee siis testi ja tiedät sovitko luovuttajaksi vai et. 🙂 

Mitä minun olisi hyvä tietää verenluovutuksesta?
Täällä on tiiviisti kuvattu miten verta luovutetaan ja mitä verenluovutuksessa tapahtuu: mitä tulee ottaa huomioon etukäteen, mitä tapahtuu saapuessa verenluovutuspaikalle ja mitä huomioida sen jälkeen. 

Ainakin seuraavien asiat kannattaa muistaa:
Ennen verenluovutusta kannattaa tehdä Sovinko luovuttajaksi -testi, juoda runsaasti vettä ja syödä pientä välipalaa. Verenluovutuspäivänä ei kannata harrastaa ainakaan kovin raskasta liikuntaa. Muista myös ottaa henkilöllisyystodistus matkaan. Varsinaisessa verenluovutksessa kestää n. 10 minuuttia, mutta käyntiin on hyvä varata n. tunti. Siihen kuuluu esitietojen täyttäminen, luovuttajan sopivuuden arviointi, hemoglobiinin mittaaminen, verenluovutus ja veripalvelutoimiston tarjoaman pienen syömisen nautiskelu luovutuksen jälkeen. 

Verta ei voi kuitenkaan luovuttaa joka päivä. Kahden verenluovutuksen välilä on oltava miehillä vähintään 61 vuorokautta ja naisilla vähintään 91 vuorokautta. Verenluovutuksen voi siis tehdä 2-3 kuukauden välein. 

Miksi minun pitäisi tulla verenluovuttajaksi ja osallistua VeriRyhmän yhteisiin verenluovutus -tapahtumiin?
Verenluovutus on helppo ja nopea keino auttaa muita ja yhdellä verenluovutuksella voit auttaa jopa kolmea potilasta! Verta tarvitaan jatkuvasti, joten jos viime kerrasta on aikaa ja olet testin mukaan sopiva luovuttajaksi, suosittelen verenluovuttajaksi lähtemistä. 

Kun osallistut Varkaiden VeriRyhmän yhteisiin verenluovutuksiin, pystymme moninkertaistamaan sekä hyödyn että hyvän mielen. Luovutuksen jälkeen on superhyvä fiilis, ja kahvista ja purtavista voi nauttia yhdessä muiden Varkaiden kanssa höpötellen. 

Lisätietoa:
Mikäli haluat tietää jotain lisää, kannattaa vierailla Punaisen Ristin Veripalvelun nettisivuilla: https://www.veripalvelu.fi/ Täältä löydät muun muassa jatkuvasti päivyttää tietoa kunkin veriryhmän sen hetkisestä tarpeesta, mitä luovutetulla verellä tehdään ja mihin sitä käytetään. 

Päivittäinen veren tarve:
Mainokset